Potpisan memorandum sa Severnom Makedonijom o izgradnji gasovoda

Bez autora
Oct 07 2024

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju da su vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda, dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od približno 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Vučević je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora.

On je dodao da je namera da Srbija preko Severne Makedonije dobije još jednu liniju snabdevanja prirodnim gasom, i to od Aleksandropolisa u Grčkoj, i podsetio na to da je naša zemlja donela stratešku odluku da diverzifikuje izvore snabdevanja prirodnim gasom.

Naravno, želimo da širimo broj partnera koji su zainteresovani da sarađuju sa nama na polju energetike, što će svakako doprineti većoj energetskoj stabilnosti naše države, rekao je premijer.

Vučević je naglasio da je gas za Srbiju od velikog značaja za proizvodnju električne energije, za rad velikog broja stranih kompanija koje posluju u zemlji, ali i za snabdevanje domaćinstava.

On je preneo da je premijer Severne Makedonije predložio da se paralelno radi i naftovod i da Srbija dobije i tu mogućnost snabdevanja naftom.

Vučević je rekao da je tokom susreta sa Mickoskim, pored infrastrukture, dominiralo pitanje energetike, dodavši da se troši sve više električne energije jer industrija raste, ali je i potrošnja građana sve veća.

Moraju se razumeti klimatske promene i Zelena agenda Evropske unije, sa čime mora da se sinhronizuje i Zapadni Balkan, a istovremeno da se ne izgubi ekonomski i energetski potencijal, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, pred nama su veliki izazovi kako da idemo u dekarbonizaciju, manju potrošnju energenata koji negativno utiču na životnu sredinu, a da se istovremeno ne ugroze energetska, ekonomska i politička stabilnost.

Vučević je istakao da je od Mickoskog dobio uveravanja da Severna Makedonija vidi Koridor 10 kao ključni strateški pravac za razvoj železničke infrastrukture, saobraćaja i transporta.

To je jedinstvena prilika da povežemo Beč, Budimpeštu, Beograd, Solun, Skoplje i Atinu i sve gradove koji se nalaze na tom putu, a time bismo centralnu Evropu povezali sa mediteranskim basenom i izlazom na Egejsko more, a Grčku približili centralnoj Evropi, ukazao je on.

On je izrazio uverenje u to da će se lakše putovati i trgovati, kargo će biti brži, ljudi će ostajati da žive ovde, što je strateški interes naše države.

Vučević je preneo da je bilo reči i o graničnim prelazima, o tome kako da se korisnici i kargo i redovnog saobraćaja što manje zadržavaju, da imaju samo jedno zaustavljanje, jedan pregled pasoša i ličnih karata.

Premijer je poručio da Srbija snažno podržava evropski put celog regiona, uz ocenu da je EU morala odavno da pruži priliku Severnoj Makedoniji da ostvari napredak na svom evropskom putu.

Mi verujemo u zajedničku evropsku budućnost regiona i mislimo da bi se na taj način relaksirali međusobni odnosi u ovom delu Evrope, rekao je on, poručivši da Zapadni Balkan zaslužuje šansu i podršku cele EU.

Premijer Srbije je pozvao Vladu Severne Makedonije i makedonsku privredu da učestvuju na izložbi EKSPO u Beogradu 2027. godine.

Mickoski je istakao da Srbija i Severna Makedonija dele viziju budućnosti regiona u Evropskoj uniji i da zajedničkim naporima mogu da ispune kriterijume za članstvo u Uniji i da građanima donesu dobrobit od evropskih integracija.

On je preneo da su se obe vlade obavezale na to da će gasna interkonekcija između Srbije i Severne Makedonije biti prioritet.

Severna Makedonija završava tendersku dokumentaciju za interkonektor koji treba da počne da se gradi, rekao je on i dodao da je bilo reči i o izgradnji brze pruge koja, takođe, predstavlja strateški prioritet vlade te zemlje.

Premijer Makedonije je napomenuo da je otvorena i tema održavanja zajedničkih sednica dveju vlada, naglasivši da su odnosi Srbije i Severne Makedonije na visokom nivou i da će se u narednom periodu veze još više produbiti.

Regionalno povezivanje ostaje prioritet Srbije i Severne Makedonije, naglasio je on, dodavši da je bilo reči i o izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Mickoski je rekao da je sa Vučevićem razgovarao i o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja i da su se saglasili da investiranje u mlade predstavlja ulaganje u budućnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik